Tarihçemiz Yazılar

TÜED Tarihinden Sayfalar-44

6. OLAĞAN GENEL KURUL SÜRECİ BAŞLAR…

TÜRKİYE İŞÇİ EMEKLİLERİ CEMİYETİ’nin 6.Dönem Genel Kurul süreci 12 Mayıs 1984 tarihinde Genel Başkan Mustafa Alpdündar açış konuşmasına şöyle devam eder:

Sayın Başkan,

Değerli Delegeler,

İşçi emekli, dul ve yetimlerimizin en önemli sorunu bilindiği üzere çekilmez hal durumuna gelen hayat pahalılığı karşısında gelir azlığıdır.

Ekmeğe, çaya, gaza, tuza, şekere dikkat ya da dolaylı gün aşırı zam yapanlar, yaşayabilmek için asgaride bunları satın almaya mecbur olanları lafla değil icraatla korumak durumundadırlar.

Devlet İstatistik Enstitüsünün verdiği resmi rakamlara göre 1981 den 1984’ün ilk dört ayına kadar ülkemizde enflasyon oranı % 146.10’a tırmanmış paramızın satın alma gücü kalmamıştır. Buna rağmen her gün değişen fiyatlar karşısında değişmeyen gelirlerle nasıl yaşam sürdürebileceğimizi yetkili ilgililerden öğrenmek istiyoruz.

Yeterli olmamakla birlikte, son 10 yılda TC Emekli Sandığı, memur, emekli, dul ve yetim aylıklarını 23 kat artırmış sosyal yardım ve cenaze masraflarını asgaride artan fiyatlara yaklaştırırken bir işçi emekliliği müessesi olması gereken SSK’nın işçi emekli dul ve yetimlerine bağladığı ortalama aylık gelir 18 bin lirayı aşmamaktadır.

İşçi emekli dul ve yetimlerine son yıllarda yansıtılmış cüzi artışları yüzdelere boğarak kamuoyuna yüksek gösterme gayretleri insancıl değil ayıptır.

Günümüz hayat pahalılığı karşısında aylık gelirin aslı bir gecekondu kirasını karşılayamıyorsa yansıtılan yüzdeler % 70 değil yüzde yüz olsa neye yarar.

Çalışanlardan çalıştıkları sürece her ay %40’lara varan prim toplayan SSK devletten bir kuruş almadan istihdam ettiği yaklaşık 54 bin devlet memuruna sağladığı imkanları kurumu finanse etmiş işçi emekli dul ve yetimlerine çok görmesini anlamak ve izah etmek mümkün değildir.

Yıllardır denetimden yoksun bulunmasına rağmen yıllık bütçesi 450 milyar lirayı aşmış nakit ve mal varlıkları ile sorumluluğu devlet teminatına bağlanmış kurumun işçi emekli dul ve yetimlerine insanlık onuru ile bağdaşır bir geçim düzeyi sağlayıcı gelir temin etmemesi için hiçbir sebep yoktur.

Ne var ki, bu insancıl görevin yerine getirilmesi için kanunlardan önce bazı kafaların değişmesi gerekmekte.

İşçi-işveren ayrımı gözetmeksizin yarınlar için SSK’dan gerçekçi bir sosyal güvenlik hizmeti bekleyen herkesi Kurumun inşaat işletmeciliği ve istihdam müessesesi durumundan kurtarıp çağımızın gerektirdiği gerçekçi bir sosyal güvenlik kuruluş haline ve asli görevine dönmesi için uğraşa davet ediyoruz.

Merkez yönetimi olarak sorunlarımızı devamlı olarak gündemde tuttuğumuzu A’dan Z’ye kadar her vesile ile fırsat ve imkan buldukça Devlet’in en büyük kademesinden en küçük idarecesine kadar anlatıp çare bulmalarını istediğimize inanmanızı istiyoruz.

Sorunlarımızın kamuoyuna duyurulmasında ve ilgililere aktarılmasında TRT Basın ve köşe yazarlarından gördüğümüz ilgiye ve her zaman esirgemedikleri alakaya huzurlarınızda tüm işçi emekli dul ve yetimleri adına teşekkür etmeyi görev sayıyoruz.

Geride bıraktığımız çalışma dönemi içerisinde Merkez Yönetim Kurulumuz biri Başkanlar Kurulu düzeyinde olmak üzere 8 kez toplanmış ve teşkilatla ilgili gerekli kararlar alarak yönlendirme çalışmaları yapmıştır.

Merkez İcra Kurulumuz ise, bu çalışma dönemi içerisinde gündemli olarak 116 toplantı yapmış 23 genelge yayınlanmış teşkilattan gelen 4858 iş takibi ve talepten 3356’sını sonuçlandırarak cevaplamıştır.

Merkez Denetleme Kurulumuz, Merkez denetleme kurulumuz 8 kez toplanarak idari ve mali çalışmalarımızı denetlemiş ve lüzum gördüğü konularda bazı tavsiyelerde bulunmuştur.

Teşkilatlanma, Aidatların merkezden kesilmesinin durdurulması sonucu ekonomik durum maalesef hızlı bir teşkilatlanma yapmamıza imkan vermemiştir.

Önümüzdeki çalışma döneminde teşkilat yeniden gözden geçirilerek bazı il ilçelerde yeni şubeler açılacak ve bazı başarısız şubelerin de kapatılma konusu gözden geçirilecektir.

Merkez İcra Kurulumuz bu çalışma dönemi içinde randevulu olarak bir kez sayın Cumhurbaşkanımızla iki kez de başbakanımızla görüşmek suretiyle işçi emekli dul ve yetimlerimizin içinde bulundukları ekonomik bunalımlarını arz etmiş ve sorunlarımıza çare için ilgilerini talep etmiştir.

6 Kasım 1984 tarihli seçimlerden sonra Sayın Özal Hükümetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, makamında ziyaret edilmiş sorunlarımız anlatılarak yardım talep edilmiştir. Bütün sorunlarımızla yakından ilgileneceğini ve müşterek çalışmalarla sorunların üstesinden gelineceğini vaat eden sayın Bakan, daha sonra Cemiyetimize kendi imzası ile bir resmi yazı göndererek İşçi emeklilerinin çalışma yasağının kaldırılması ve kuyruklara neden olan ilaç yüzdesi ile muayene ücretlerini de kaldıracak yasal çalışmaların başlatıldığını bildirmişlerdir. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ederiz.

Başbakan sayın Özal’la görüşme talebimize ilişkin yazılı başvurumuz ile, Devlet memur emekli dul ve yetimlerinin ücret ve sosyal yardımlarını iyileştirme amacıyla Özal hükümetinin Büyük millet meclisinden talep ettiği yetki kararnamesi kapsamına işçi emekli dul ve yetimlerinin dahil edilmesine ilişkin başvuru belgemiz ilişikte bilgilerinize sunulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir