Sosyal Güvenlik Hukuku Yazılar

Emeklilerimizin hakları teslim edilmelidir…

ÜÇ AYRI KANUNLA EMEKLİ AYLIĞI HESAPLANMASINA ARTIK SON VERİLMELİ…

Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler, emekli aylığı hesaplamalarında eşitsizliklere neden olmuştur. 2000 öncesi, Ocak 2000-Eylül 2008 ve Ekim 2008 dönemlerinde çalışması olan sigortalılara, çalıştıkları yıllarda yürürlükte olan kanun hükümlerine göre karma sistem üzerinden emekli aylığının hesaplanması, hak kayıplarını da beraberinde getirmiştir. 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemi kaldırılmış, bütün çalışılan yılların ortalama prim kazancı üzerinden emekli aylıklarının hesaplanması, eşitsizlikleri artıran bir uygulamaya dönüşmüştür.

4447 ve 5510 sayılı Kanunlara göre farklı güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranları ile emekli aylıkların hesaplanması, bir sistem sorununa dönüşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği, çalışılan bütün dönemler için eşitliği esas alan tek bir güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranının getirilmesini savunmaktadır. Mevcut eşitsizliklerin giderilmesi için intibak yapılmalı ve emeklilerimizin hakları teslim edilmelidir.

İntibak, bir zam değil, kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olan emeklilerin aylıklarının eşitlenmesidir. 2000 öncesi emeklilere yapılan 6283 sayılı İntibak Kanunu, 2000 sonrası emeklilere uygulanmalıdır.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda emekli zamlarına ilişkin yapılan görüşmelerde, 2 milyon 721 bin emeklinin aylığının en az aylık ödemesi olan 5.500 TL’nin altında kalması, aylık hesaplama sistemimizin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, karma emekli aylığı hesaplama sistemine son verilmeli ve intibak ile birlikte eşitliği esas alan bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir